Haber

Merkez Bankası Sadeleştirmeye Devam Ediyor: Kredi Kartı Nakit Çekim Faizleri ‘Enflasyonu Düşürmek İçin’ Arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kredilerde sadeleştirme sürecine ilişkin kararlarını Resmi Gazete’de yayımlayarak açıkladı.

TCMB’den yapılan açıklamada, Para Politikası Kurulu (PPK) tarafından 20 Temmuz 2023 tarihinde açıklanan sadeleştirme sürecinin “makro finansal istikrarı güçlendireceği” ve “piyasa mekanizmalarının işlerliğini artıracağı” vurgulanırken, “parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve niceliksel sıkılaştırma kararları” alındı.

21 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan mali sıkılaştırma sürecinde destekleyici KKM için yüzde 15 zorunlu karşılık uygulaması hatırlatıldı.

Yeni sadeleştirme süreci kapsamında alınan kararlar da açıklandı.

Kredi büyümesine kıyasla menkul kıymet imkânı kapsamında yüzde 3 olan TL ticari kredilerde aylık büyüme oranı yüzde 2,5 olarak belirlendi. ‘İhracat, yatırım, tarım ve sanatkar kredileri’ feshin dışında tutuldu.

‘İhracat ve yatırım kredileri hariç’ faiz oranına göre menkul kıymet tesisi uygulamasını kolaylaştırarak TL ticari kredilerde ilk aşama kaldırılarak faiz tek aşamaya düşürüldü.uygulanmasına karar verildi.

Taşıt kredilerinde yüzde 3büyüme sınırı yüzde 2 olarak belirlendi. İhtiyaç kredilerinde değişiklik yapılmadı ve yüzde 3’lük limit korundu.

Enflasyonun kontrol altına alınması ve iç talebin dengelenmesi kapsamında, kredi kartı nakit kullanımı ve kredili mevduat hesabına uygulanan aylık azami faiz oranı yüzde 2,89’a (1,91’di) yükseltildi.

İhracat ve yatırım kredileri ile deprem bölgesine verilen krediler tüm tedbirlerin dışında tutuldu. Kaynak: TCMB

Ayrıca ihracatçıların finansmana erişimini desteklemek amacıyla;

  • Reeskont kredisi günlük limiti 1,5 milyar TL’ye yükseltilmiştir.

  • KOBİ’lerin reeskont kredilerindeki payının artırılmasına ve kullandırımda ihracat büyüme performansının dikkate alınmasına karar verilmiştir.

Sadeleştirme çalışmaları kapsamında reeskont kredilerine erişim koşulları kolaylaştırılmıştır.

  • Reeskont kredisi kullanımında yüzde 30 ek ihracat bedeli üzerinden satış zorunluluğu kaldırıldı.

  • İthalat ödemeleri kapsamındaki döviz alımları, reeskont kredisi vadesinde döviz almama taahhüdü kapsamı dışında tutulmuştur.

dortyolajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu